MITT TANDLÄKARTEAM

Bild av Mats Brontén

Tandläkare, Vd

Mats Brontén

Bild av Camilla Bågander

Tandläkare

Camilla Bågander

Bild av Sara Korn (f.d Lennartsson)

Tandläkare

Sara Korn (f.d Lennartsson)

Bild av Anna Nilsson

Tandläkare

Anna Nilsson

Bild av Wesam Ramadan

Tandläkare

Wesam Ramadan

Bild av Chris Johansson

Tandläkare

Chris Johansson

Bild av Joakim Edsbrand

Tandhygienist

Joakim Edsbrand

Bild av Christian Barraza

Tandläkarassistent

Christian Barraza

Bild av Åsa Eriksson

Tandsköterska

Åsa Eriksson

Bild av Karen Josefsson

Tandsköterska

Karen Josefsson

Bild av Malin Wieslander

Tandsköterska

Malin Wieslander

Bild av Ulrika Örell

Tandsköterska

Ulrika Örell

Noomi Östergren

Bild av Ioanna Gkole

Tandtekniker

Ioanna Gkole

Bild av Vicky Gkole

Tandtekniker

Vicky Gkole

Bild av Tomas Samuelli

Tandtekniker

Tomas Samuelli

Bild av Ulrika Åström

Arbetsledare

Ulrika Åström

Bild av Marina Wahlström

Receptionen

Marina Wahlström

Bild av Simon Karlsson

Simon Karlsson

Bild av Aida Brontén

HR/Marknad

Aida Brontén

Bild av Orfa-Ruth Lopez De Rodas

Lokalvård

Orfa-Ruth Lopez De Rodas

jeremy-mcknight-ix9I7kfMpcc-unsplash

Tandvårdsbidrag & Stöd

Alla förtjänar tandvård av hög kvalitet, men kostnaderna för att upprätthålla en god munhälsa kan variera beroende på din ålder och ditt tandvårdsbehov. Fram till och med det år som du fyller 23 år är din tandvård kostnadsfri men från och med att du fyllt 24 år får du istället ta del av det statliga tandvårdsstödet.

På denna sida har vi samlat information kring olika bidrag och stöd som du kan ta del av för att finansiera din tandvård: 

 

Allmänna tandvårdsbidraget (ATB)

Från och med att du fyllt 24 år så får du ta del av ett statligt tandvårdsstöd. En del i detta stöd är det Allmänna tandvårdsbidraget, eller ATB som det kort kallas. Detta bidrag är inget du behöver ansöka om utan tilldelas alla och finns registrerat hos din tandläkare. Bidraget används automatiskt vid betalningen av din undersökning om du inte uttryckligen motsätter dig detta.

Storleken på ditt bidrag styrs efter din ålder och kan sparas upp till två år innan det förnyas igen:

– För dig som är mellan 24-29 år är bidraget 600 kronor per år.

För dig som är mellan 30-64 år är bidraget 300 kronor per år.

– Från och med det år du fyller 65 år är bidraget 600 kronor per år.

 

Missa inte att utnyttja ditt ATB

Bidraget förnyas igen den 1 Juli varje år och du kan välja att spara ditt bidrag till nästkommande år för att använda två bidrag vid samma tillfälle. Viktigt att komma ihåg är att du kan som mest spara ditt bidrag i två år, det därför klokt att passa på att använda ditt bidrag från tidigare år innan det förnyas och därmed förblir obrukat. För att använda ditt bidrag måste du besöka din tandläkare eller tandhygienist och använda bidraget senast den 30 juni. Om du är osäker på om du har något bidrag kvar att använda så kan du fråga din tandläkare.

Viktigt att tänka på är att bidraget inte täcker kosmetiska behandlingar, som exempelvis tandblekning eller nya tandfasader.

 

Särskilt tandvårdsbidrag (STB)

I det statliga tandvårdsstödet ingår också det särskilda tandvårdsbidraget, även kallat STB. Detta bidrag är för dig som har en viss sjukdom eller funktionsnedsättning som innebär att du är av ett högre behov tandvård eller löper en högre risk för försämrad tandhälsa. Bidraget kan därför användas till förebyggande vård såsom tandrengöring och undersökningar hos tandhygienisten. Läs mer om kriterierna för att få ta del av bidraget och mer ingående hur du går tillväga på försäkringskassans hemsida.

 

Högkostnadsskyddet

För att du skall vara skyddad mot höga kostnader inom tandvården så finns det så kallade högkostnadsskyddet. Skyddet innebär att staten står för en del av kostnaderna så att du inte behöver finansiera hela kostnaden själv vid större ingrepp och behandlingar. Högkostnadsskyddet aktiveras när dina samlade åtgärdskostnader enligt referenspris överstiger 3000 kronor under en och samma ersättningsperiod (12 månader). Överstiger dina kostnader 3000 kronor så innebär detta en rabatt på 50% av referenspriset, överstiger dock dina kostnader 15 000 kronor så erhåller du 85% rabatt på referenspriset.

 

Vad är referenspris?

Referenspriset för varje tandvårdsåtgärd som omfattas av tandvårdsstödet fastställs av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Det är alltså referenspriset, inte behandlarens priser, som ligger till grund för försäkringskassans ersättning. Eventuell mellanskillnad måste patienten stå för på egen hand.

 

Hur lång är ersättningsperioden?

Ersättningsperioden påbörjas när din första tandvårdsåtgärd registreras hos försäkringskassan och fortsätter löpa 12 månader framåt, perioden är alltså inte på något sätt beroende av kalenderåret. Perioden kan inte förlängas men däremot kan den avslutas i förtid, därför kan det vara klokt att inför omfattande behandlingar avsluta sin ersättningsperiod och istället påbörja en ny. Detta gör att du har större möjligheter att komma upp i högkostnadsskyddets nivåer, fråga gärna din tandläkare om råd kring detta innan behandlingen påbörjas.

 

Delbetalning vid större behandlingar

I samarbete med Human Finans erbjuder vi olika alternativ till delbetalning av våra behandlingar. Du kan t ex låna räntefritt till din tandvård och dela upp din betalning i upp till 12 månader. För smidigare hantering av delbetalning rekommenderar vi att du laddar ner appen Self av Svea Ekonomi, appen hittar du i App Store och Google play.