Fasader

Har du missfärgade, spruckna eller avslagna tänder eller vill du jämna till en ojämn tandrad? Då kan fasader vara lösningen för dig.

Fasader, eller skalfasader som det egentligen heter, görs i olika typer av porslin. De är väldigt tunna och klistras fast på den befintliga tandens emalj. De har lång hållbarhet och är väldigt naturtrogna, samtidigt som de orsakar väldigt liten åverkan på den befintliga tanden.

Fasader har många fördelar

Fasader är i mångt och mycket ett alternativ till traditionella kronor och fördelarna är många. Förutom sitt naturtrogna utseende, kan de användas till att täcka stora mellanrum eller täcka missfärgade tänder. Dessutom krävs det minimal åverkan i förarbetet innan man limmar fast fasaden. Fasader är utformade så att det i princip är omöjligt att se om det är dina egna tänder eller inte. Det ger dig ett vackert leende både när det gäller färg, form och utseende. Dessutom missfärgas de inte av kaffe, te, vin och så vidare.

Att tänka på innan du skaffar fasader

Om du funderar på att skaffa fasader finns det några saker du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Till exempel att behandlingen inte går att ångra, eftersom en liten del av tandens emalj borras bort för att kunna fästa fasaden. Du bör också känna till att fasader inte står emot drag och slitningar särskilt bra, även om de förvisso är starka och tål tuggtryck mycket bra. Men om du skaffa fasader bör du undvika att överbelasta dina fasader genom att till exempel bita i hårda kärnor och dylikt.

Fasader för flera eller enstaka tänder

Många väljer att utföra en omfattande behandling med fasader, men det går lika bra att bara behandla enskilda tänder.

Om du sköter din tandhygien kommer dina fasader att hålla en lång tid framöver. Tala gärna med din tandläkare om du är intresserad av att skaffa fasader. Då får du bättre förståelse för ingreppet och dess för- och nackdelar.

Kontakta oss på Tandläkarna Stora Gungan , så får du veta mer om hur du går tillväga om du vill ha fasader. Vi kan även berätta mer om våra andra behandlingar.