Tandblekning – så går det till

Vill du ha ett vitare leende, eller kanske bleka enstaka tänder som blivit mörkare. Hos oss kan du få en tandblekning som är trygg och säker.

Vi har alla olika grundfärg på våra tänder. En tandblekning som utförs på rätt sätt, kan ge dig vitare tänder, men ibland räcker det med en putsning hos tandhygienisten.

Uppfyller du kraven för tandblekning?

Innan man gör en tandblekning finns det flera saker man måste kolla. Grundkravet är att man har fyllt 18 år och att man inte är gravid eller ammar, enligt Läkemedelsverkets regler. Dessutom kan det innebära risker om du har många fyllningar eller annat som kan utgöra risker för dig och dina tänder. Du måste ha ett friskt tandkött och inte ha några hål i tänderna. Uppfyller du dessa kriterier, är chanserna goda att dina tänder klarar en tandblekning.

Håll en god munhygien efter en tandblekning

En tandblekning innebär oftast flera besök hos oss, så att vi kan kontrollera att ditt tandkött mår bra och att din munhygien inte tagit skada. Bästa resultat får du om du är noga med munhygienen även efter blekningen. Därför är det viktigt att du undviker kaffe, te, vin, tobak och andra saker som kan missfärga dina tänder.

Ibland kan det hända att man vill göra en tandblekning på enstaka tänder. Till exempel om gamla fyllningar, missfärgat tanden. Missfärgning av enstaka tänder kan även uppstå vid vissa dentala ingrepp, såsom rotfyllning.

Biverkningar vid tandblekning

Efter en tandblekning kan det hända att dina tänder tillfälligt blir mer känsliga mot kyla och värme och du kan uppleva ilningar i tänderna när du äter eller dricker varmt eller kallt. Detta går dock över efter ett par dygn. Nämnas bör dock att de flesta inte känner av några biverkningar efter en tandblekning.

Se till att du har tillräckligt med information innan du bestämmer dig för en tandblekning. Vilket resultat kan du förvänta dig och vilka alternativ finns det? Kontakta gärna oss om du har funderingar kring tandblekning eller om du undrar något kring våra andra tjänster. Vi svarar på dina frågor om tandblekning och andra dentala åtgärder.